Stanowisko Związku Pracodawców Polska Miedź – projekt Polityki Surowcowej Polski

Lubin, 9 sierpnia 2021 r.

ZPPM/ 21S / VIII / 2021

Dr Piotr Dziadzio
Główny Geolog Kraju, Pełnomocnik Rządu ds. Polityki Surowcowej Państwa
Podsekretarz Stanu
Ministerstwo Klimatu i Środowiska

Szanowny Panie Ministrze

Związek Pracodawców Polska Miedź jest samorządną organizacją pracodawców, niezależną w swej działalności od organów władzy i administracji państwowej, samorządowej oraz innych organizacji. Nasza organizacja zrzesza 118 pracodawców, zatrudniających ponad 38 000 pracowników. Założycielem Związku jest KGHM Polska Miedź S.A., a naszymi członkami są również podmioty prywatne, w szczególności z sektora małych i średnich przedsiębiorstw, jak również firmy samorządowe niezwiązane kapitałowo z Grupą KGHM. Od blisko 25 lat Związek monitoruje i opiniuje projekty aktów prawnych istotnych dla gospodarki, chroniąc prawa i reprezentując interesy pracodawców i przedsiębiorców. W przeszłości aktywnie współpracowaliśmy z Ministerstwem Środowiska w pracach nad przygotowaniem założeń polityki surowcowej Polski, m.in. organizując cykl konferencji i seminariów poświęconych branży wydobywczej oraz racjonalnej gospodarce surowcami.

Związek Pracodawców Polska Miedź z entuzjazmem przyjmuje przygotowanie nowego projektu Polityki Surowcowej Państwa (PSP2050), który daje nadzieję na zapewnienie bezpieczeństwa gospodarczego Polski. Polska jest krajem o dużych zasobach surowców mineralnych i o bogatej tradycji ich wydobycia. Znaczenie surowców dodatkowo zostało wzmocnione faktem, iż PSP2050 jest jednym z projektów strategicznych Strategii na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju do roku 2020 (z perspektywą do 2030 r.). Stały dostęp do odpowiedniej ilości surowców o pożądanej jakości jest istotnym czynnikiem zapewniającym zrównoważony rozwój i ciągłość procesów gospodarczych, zatem istotne jest rozpoznanie obecnego i prognozowanie przyszłego zapotrzebowania gospodarki na surowce. W obliczu spadku dostępności do surowców, a także wyczerpywania zasobów, zapewnienie ich bezpiecznych dostaw jest celem strategicznym. Funkcjonowanie gospodarki Polski powinno być zabezpieczone zarówno możliwością pozyskiwania surowców ze złóż krajowych, zwłaszcza w sytuacji, gdy mogą wystąpić problemy pozyskiwania ich z importu, jak również poprzez współpracę międzynarodową w zakresie zabezpieczenia dostępu do surowców.

Doceniamy wysiłek organizacyjny oraz merytoryczny, którego efektem będzie wdrożenie tego programu strategicznego. Chcielibyśmy wnieść nasz wkład do prac nad ostatecznym kształtem dokumentu poprzez zgłoszone w załączeniu uwagi. Uprzejmie proszę o wzięcie pod uwagę zaprezentowanej argumentacji przy tworzeniu ostatecznego kształtu dokumentu.

Wyrażając nadzieję na przychylne podejście do naszych uwag, pozostaję z wyrazami szacunku.
Michał Kielan
Wiceprezes Zarządu Związku Pracodawców Polska Miedź