21
listopad
Uprzejmie informujemy, że do konsultacji publicznych został skierowany projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zmieniającego rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych. Projekt rozporządzenia odnosi się do definicji „napoju alkoholowego”, ponieważ obecnie przepisy nie określają co ono oznacza w kontekście informacji dla konsumenta. Dzięki projektowanej zmianie będzie możliwe jednoznaczne określenie czym jest taki produkt. Ponadto, projektowane przepisy precyzują na jakich warunkach można umieścić w oznakowaniu napoju spirytusowego określenie „nalewka”. Przepisy te mają na celu lepsze informowanie konsumentów o cechach produktu, a także ochronę renomy tego określenia odnoszącego się do wyrobów tradycyjnie wytwarzanych w Polsce na bazie alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, destylatu pochodzenia rolniczego lub napoju spirytusowego, który w procesie maceracji części roślin lub owoców. W celu wyeliminowania niepewności prawnej w zakresie konieczności wskazywania wykazu składników dla takich produktów oferowanych do sprzedaży na etapie sprzedaży detalicznej np. w gastronomii, w projekcie rozporządzenia wprowadzono przepisy dotyczące zniesienia obowiązku podawania informacji o wykazie składników dla napojów o zawartości alkoholu wyższej niż 1,2% objętościowych, które są oferowane do sprzedaży konsumentowi finalnemu lub zakładom żywienia zbiorowego bez opakowania lub w przypadku pakowania takich napojów w pomieszczeniu sprzedaży na życzenie konsumenta finalnego lub ich pakowania do bezzwłocznej sprzedaży. Aby konsument był rzetelnie informowany o produkcie projektowane rozporządzenie wprowadza obowiązek podawania zawartości alkoholu dla produktów oferowanych do sprzedaży konsumentowi finalnemu lub zakładom żywienia zbiorowego bez opakowania lub w przypadku pakowania takich napojów w pomieszczeniu sprzedaży na życzenie konsumenta finalnego lub ich pakowania do bezzwłocznej sprzedaży. Dzięki temu konsument będzie mógł dokonać świadomego wyboru spośród napojów o zawartości alkoholu wyższej niż 1,2% objętościowych np. w restauracji, pubie. Podstawa prawna: Ustawa z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych Szczegóły dotyczące projektu aktu prawnego zawarte są w uzasadnieniu oraz Ocenie Skutków Regulacji (OSR), które wraz z projektem aktu prawnego znajdują się w załączeniu. Link do informacji szczegółowych: https://legislacja.rcl.gov.pl/projekt/12375251 Uprzejmie prosimy o przekazywanie ewentualnych uwag, opinii i stanowisk do projektu, także w formie elektronicznej (edytowalnej) w terminie do 17 sierpnia 2023 roku na adres szkop@pracodawcy.pl.
Najnowsze wpisy
19
listopad